Melos TV – un nou program folcloric
CNA a aprobat astazi solicitarea venita din partea SC Tezaur TV SRL pentru o noua licenta audiovizuala pentru difuzarea nationala a serviciului de programe Melos TV.

Formatul de difuzare va fi SD si HD (difuzare nationala) iar principiul tematic folclor romanesc.
Structura serviciului de programe va fi:
-Productie proprie – 27%
-Productii ale altor operatori – 73%

Orarul de difuzare al postului Melos TV va fi 24 ore pe zi cu reluari luni, joi, vineri (12 ore pe zi), miercuri (14 ore pe zi), sambata 11 ore pe zi si duminica 8 ore pe zi.
Investitia este de 2.250.000 RON, capital propriu.

Alexandru Mica, asociat unic si administrator SC Tezaur TV SRL: Cu acest proiect de suflet, nu numai al meu ci si al multora dintre iubitorii folclorului traditional romanesc, in calitate de asociat unic si administrator al tinerei societati SC Tezaur TV, cu intentia manifesta de a realiza, de a infiinta, zicem noi, cea mai frumoasa televiziune de cultura folclorica din Romania.

Dati-mi voie sa ma prezint, sunt profesor universitar dr. Alexandru Mica, fost sef de misiune diplomatica, rector general al mai multor scoli postliceale dar in special cercetator asiduu de-a lungul catorva decenii al folclorului national romanesc, precum si interpret vocal al celor 622 de creatii folclorice traditionale de o mare reprezentativitate si valoare artistica dar si documentara, pe care le-am reunit intr-o antologie (pot spune, celebra, la nivel national) care se cheama Cinci veacuri, din istoria cantecului popular romanesc si pe care, in 2011, a editat-o ca ultima varianta subtitulatura sau subgenericul omagiului George Enescu dintr-un motiv destul de usor de inteles.

Melos TV – un nou program folcloric
Gabriel Tufeanu, membru CNA: Stiam ca sunt multe posturi tematice de profil dar sunt inca 6 folclorice, plus ca folclorul nu e ignorat, nici de canale generaliste, eram doar curios sa stiu, oare cu ce veniti mult mai bun sau mai bun, nu neaparat mult mai bun, fata de ceilalti care deja exista?

Alexandru Mica: Cei care deja exista nu conteaza pentru mine, care doresc sa revigorez interesul la nivel national pentru cantecul traditional romanesc valoros si reprezentat. Am selectat pe parcursul celor 3 decenii pe care le-am dedicat investigarii, in paralel cu activitatile mele de profesor universitar, de diplomat, acestui domeniu si am selectat de la arhiva nationala de folclor unde am fost indrumat la inceput de domnul profesor Brauner, si acest repertoriu nu l-am popularizat, nu l-am practicat la nivel comercial pentru ca aveam aceste activitati… de baza, la vremea respectiva, in schimb inregistrarile le-am pastrat si iata ca recent am reusit, nu numai sa le inregistrez sonor ci si sa le adun in aceasta antologie si sa le realizez imagistic.

Experienta mea este unica la nivel national, imi permit sa apreciez si, de aceea, m-am gandit ca este pacat ca o asemenea zestre folclorica, in momentul in care, de ani de zile, si in regimul trecut si mai ales in zilele noastre, tinerii interpreti se confrunta cu o criza nepermisa repertoriala, dar nu e numai din vina lor ci si din multe altele, pe care nu as vrea sa le mentionez in acest cadru.

Dorina Rusu: In cat timp estimati ca ati ajunge sa fiti rentabili?
Alexandru Mica: In aproximativ 5 ani.
Dorina Rusu: Nu doar ca sunteti si cantaret, sunteti si specializat si aveti lucrari in domeniul asta, ma intereseaza ce tip de muzica veti promova, ce tip de folclor? Eu vreau sa va intreb daca dvs considerati ca ar avea succes, acum stiti se cauta mai mult kitsch-ul.

Alexandru Mica: Kitsch-ul se cauta si in regimul trecut, motiv pentru care am fost profund indurerat eu si profesorul Brauner si am declansat in presa o campanie impotriva kitsch-ului, dar si domnul profesor Andronescu, atragand in contextul acesta multe reprosuri din partea celor care practicau comercial cantarile folclorice dar si in zilele noastre, care a deraiat intr-un mod absolut scandalos si nu mai putem continua asa. Noi vrem ca aceasta televiziune sa fie o rampa de lansare, de relansare, a interesului major al poporului roman pentru traditiile sale reprezentantive. Ceea ce auzim pe posturile de televiziune este o rusine la ora actuala. Nu pe toate, dar unele, comerciale, nici nu stiu cum sa le numesc, aceste televiziuni promoveaza nu numai kitsch-ul dar atentate pur si simplu grobiene la adresa neamului romanesc.

Dorina Rusu: Recunosc, imi pare rau ca nu stiam, ca ati fost ambasador in Coreea de Nord, cautand informatii am citit ca ati fost cetatean de onoare si v-au luat acest titlu pentru ca ati fi facut politie politica, doar asa pe scurt sa ne spuneti pentru ca sunteti totusi un personaj inedit in fata CNA-ului, puteti sa ne povestiti pe scurt despre asta?

Alexandru Mica: Am fost recrutat, ma rog, mi s-a propus la repartitia de sfarsit de facultate la Bucuresti, sa ma incadrez in consiliul care se numea atunci Consiliul Securitatii Statului. Si pentru faptul ca aveam aceste abilitati lingvistice si studii, am fost inclus in lectia de informatii externe a ministerului securitatii, unde ar fi trebuit sa vina, sa fie inclusi, oameni de mare suprafata culturala, nu s-a intamplat tot timpul asa dar, pentru mine, a fost un prilej de a ma perfectiona pentru ca n-am facut decat 3 ani si jumatate, perioada in care am facut cursuri de contra-spionaj si de spionaj, ale statului roman pe care le-am absolvit ca sef de promotie. Dupa care m-am retras la cerere, acest lucru se poate vedea si din CV-ul meu. Nu am mai apucat sa imi fac retea, nici in exterior si nici in tara, de informator prin care sa pot arata ca am facut politie politica, asa ceva nu am avut cand sa fac, nu am facut demersuri in justitie pentru a retrage partea presei.

Membru CNA: Domnul profesor, voiam sa va intreb daca ati demarat negocieri cu cablisti?
Alexandru Mica: Avem in vedere sa ne realizam pe parcurs. (…) am realizat o discutie de principiu cu RCS – RDS, Orange si UPC.

Dorina Rusu, membru CNA: De ce Melos? Suna asa, un pic grecesc.
Alexandru Mica: Melos este tot ce cuprinde poezie si melodie folclorica traditionala.

Grila de programe Melos TV

In grila de programe a postului Melos TV vom putea vedea emisiuni si productii precum:

 • Poarta soarelui rasare
 • Cantece ca pe la noi
 • Gospodar in tara ta
 • Petrecere romaneasca
 • La poarta ta
 • Seara romanilor
 • Povestea artistului
 • Spectacol cu cantec
 • Artistul popular
 • Pe urmele folclorului

Solicitarea a fost aprobata in unanimitate.

Melos TV – un nou program folcloric
SC Tezaur TV SRL este o firma infiintata pe 31 iulie 2020 cu sediul in Bucuresti, fara legatura cu televiziunea Tezaur TV din Lipova, detinuta de Tezaur Media Television (al carui asociat unic este Florea Nelu Florin). Programul de muzica populara Tezaur TV este disponibil inclusiv online.

LASAȚI UN MESAJ

Introduceti comentariul
Introduceti numele

Toate comentariile sunt aprobate manual iar cele care incalca regulile vor fi eliminate.

31 COMENTARII

 1. Sunt de-acord ca fiecare sa își facă televiziune dar nu sunt de-acord cu atragerea de fonduri europene pentru asta, de ce? Pentru ca avem alte priorități cum ar fi spitalele,infrastructura, dar și dezvoltarea locurilor de munca. Deci trebuie tras un semnal de alarma in acest sens și haideți sa vedem o data realitatea din țara noastră. Va rog sa nu-i susțineți pe unii care doresc sa se îmbogățească peste noapte cu 2-3 angajați și cu atât mai mult foști securiști… este foarte mult de discutat pe acest subiect dar ganditiva la câți tineri doresc sa se lanseze și nu sunt ajutați de acești bătrâni care își lansează interesele lor personale la nivel național.

 2. CNA a prelungit termenul de intrare în emisie a canalului Melos TV cu încă 6 luni (fiind ultima prelungire). Este posibil ca prima prelungire să fi fost în august anul trecut într-o ședință privată. Același lucru la prima prelungire fiind și la Simfonica acum 3 luni.

 3. Mâine la ședința CNA este punctul Retrageri licențe audiovizuale. Presupun că Melos TV se încadrează deoarece termenul pentru întrarea emisiei a expirat pe 16 septembrie iar Melos TV nu și-a putut începe emisia.

  • Nu urmaresc astfel de programe insa poate vei fi multumit de Melos TV, investitia este considerabila iar patronul postului pare sa aiba un plan bine pus la punct.

 4. Mica a precizat că are un acord de principiu pentru retransmisia postului pe RCS-RDS și Orange. Dar în viitor va purta discuții și cu Telekom și Vodafone (fostul UPC)conform pagina de media.

  • Acesta a fost dialogul in sedinta CNA pe acest subiect:

   Monica Gubernat: Haideti sa va spun si un pic contextul, cel mai mare distribuitor din Romania, RCS, are propriul canal..
   Alexandru Mica: Cu dansii am si vorbit. RCS – RDS, mi-au instalat aici la societatea Tezaur TV tot ce trebuia, de asemenea avand in vedere si o colaborare cu Orange..
   Monica Gubernat: Ce inseamna ca v-a instalat?
   Alexandru Mica: Mi-a instalat telefon, cablu..
   Monica Gubernat: Nu, asta este un abonament pe care dumneavoastra il platiti, asta nu inseamna ca va si preiau in cablu.
   Alexandru Mica: A, nu, sigur ca da, dar am facut o discutie de principiu si m-am informat in legatura cu ce presupune..
   Monica Gubernat: Sa inteleg ca ati demarat o discutie de principiu cu RCS-ul si cu Orange-ul, da?
   Alexandru Mica: Si cu Orange, da, si cu Telekom.. Vodafone
   Monica Gubernat: Nu, UPC e Vodafone, Telekom si Orange la un moment dat, probabil intr-o jumatate de an.

   Tot respectul pentru domnul Mica, atat pentru prezentarea de astazi cat si pentru proiect, dar in ceea ce priveste subiectul acesta s-a vazut clar ca dansul a avut o discutie amicala cu instalatorii care i-au pus serviciile in functiune la sediul firmei, nicidecum o discutie cu oficialii RCS – RDS, parerea mea.
   Consider ca este devreme sa ne pronuntam unde ar putea intra acest program, sa asteptam mai intai sa inceapa emisia si dupa vedem.

 5. Ce multe programe obțin licență , ce puține încep să emită.
  Unele au chiar și peste un an de când au licență
  Mai au licentă și nu au început emisia:
  -Smart TV
  – Aleph Comedy
  -Aleph Business
  -Mooz Love
  -Mooz Urban
  -Mooz Retro
  -Asia TV
  -Radio Guerilla TV
  -CineTube
  – Realitatea Sport
  – Realitatea Stars
  -24 Mix Teleshopping TV
  -Amaro TV
  -Balcan Music
  -Melos TV
  Și lista poate continua.
  Sunt curios câte dintre ele chiar vor emite , deoarece nu cred că pot amâna la nesfârșit inceperea

  • Sigur, nu vor putea amana la nesfarsit inceperea, daca nu ma insel pot amana de doua ori (maxim 1 an).
   Asa ca fie vor incepe emisia, fie vor pierde licenta.
   Job TV a solicitat de asemenea astazi prelungirea intrarii in emisie cu 6 luni, solicitare aprobata.