Pinebridge vinde actiuni Akta catre Clever Media

Pinebridge, un fond de investitii detinut de catre Pacific Century Group (PCG), a vandut impreuna cu alti actionari minoritari o parte din actiunile Akta catre Clever Media, o companie care face parte din grupul Look TV.

Akta Telecom, cel mai mare operator independent de pe piata locala de televiziune prin cablu, era detinuta in proportie de 65% de catre fondul de investitii americano-asiatic Pinebridge iar CEO-ul companiei (de asemenea, actionar minoritar) este Dinu Malacopol. In prezent Akta are aproximativ 600.000 de abonati.

Akta este unul dintre cei mai importanti furnizori de servicii de telecomunicatii din Romania (majoritatea clientilor sai fiind abonati la serviciile fixe de televiziune prin cablu, internet si telefonie fixa), avand infrastructura terestra in peste 30 de judete.

Clever Media, companie detinuta de catre omul de afaceri clujean Adrian Tomsa detine posturile Look Sport, Look Plus, Profit.ro si Agro TV iar Adrian Tomsa este unul dintre apropiatii lui Zoltan Teszari, actionarul majoritar al grupului Digi si cel mai bogat om de afaceri din judetul Bihor.

In urma acestei tranzactii fondul de investitii Pinebridge ar ramane in continuare majoritar al companiei Akta urmand ca firma controlata de catre Adrian Tomsa sa devina al doilea cel mai mare actionar Akta.

Personal consider ca in urma acestei tranzitii, compania Akta care ofera serviciile de cablu, internet, telefonie fixa si servicii mobile ar urma sa fie controlata in mod indirect de catre grupul Digi, acestia neputand sa o controleze direct din motive care ar putea crea un dezechilibru pe piata de telecomunicatii din Romania. Digi (RCS – RDS) ofera in prezent aceleasi servicii precum Akta iar o potentiala achizitie a companiei Akta de catre Digi ar putea fi refuzata de catre Consiliul Concurentei.

Tot o parere personala este ca am putea vedea in viitor programele Cinemaration si ComedyEst (detinute de catre Akta) in grila Digi si programele Digi in grila Akta.

Akta Telecom a intrat recent, timid, pe piata de telefonie mobila cu abonamente pe mobil incepand de la 2 euro (60 de minute in retelele nationale, lunar), oferta fiind una slaba iar acoperirea fiind redusa, per total un serviciu lansat inutil comparativ cu ceea ce ofera ceilalti furnizori de telefonie mobila (Orange, Vodafone, Telekom si Digi).

Desi existau zvonuri despre o posibila achizitie a companiei Akta de catre Orange, odata cu vanzarea unor actiuni Akta catre Clever Media acestia ar fi renuntat la acest lucru. Existau zvonuri si despre un interes din partea celor de la Vodafone pentru Akta.

Sursa: zf.ro

LASAȚI UN MESAJ

Introduceti comentariul
Introduceti numele

Toate comentariile sunt aprobate manual iar cele care incalca regulile vor fi eliminate.

3 COMENTARII

  1. Este adevărat clever media network a cumpărat acțiuni la akta și daca da acestea nu fac investiti pentru că serviciile cablu tv sînt proaste?

    • Da, este adevarat, iar Digi a cumparat o parte din abonatii Akta printr-un intermediar. Parerea mea este ca in final toti abonatii Akta vor ajunge la Digi. Investitii fac cei de la Digi, Akta nu vor mai face investitii.