Regina Cleopatra: controversata docudrama se poate vedea pe Netflix

Regina Cleopatra este o mini-serie compusa din 4 episoade de 45 minute. Lansata pe data de 10 mai pe platforma de streaming Netflix, productia a obtinut nota 1,2 pe Imdb si cota de popularitate 344. Serialul este o combinatie intre un film documentar si film artistic de fictiune si constituie cel de-al doilea sezon din serialul Regine Africane, documentar produs si narat de Jada Pinkett Smith, sotia actorului afro-american Will Smith. In primul sezon din Regine Africane, am aflat mai multe despre Njinga, Regina Ndongo si Matamba. Cel de-al doilea sezon se concentreaza pe faraonul Cleopatra, regina Egiptului.

Scenariul a fost scris de Peres Owino si Nnenne Iwuji, iar cele 4 episoade ale serialului au fost regizate de Tina Gharavi. Din distributie fac parte: Jada Pinkett Smith (narator), Adele James (Cleopatra), Craig Russel (Mark Antoniu), John Partridge (Iulius Caesar), Andira Crichlow (Arsinoe), Kaysha Woolery (Charmian), Simon Kunz (Cicero) si altii.

In mini-serie apar si specialisti in istorie precum: profesorul Shelley Haley, Colegiul Hamilton (Roma: putere si glorie, 2010; Timpul trecut, 1997), Deborah Heard, doctoranda in Arheologie Nubiana si Studii Egiptene, precum si Isaam Isla, autorul cartii “Alexandria: orasul care a schimbat lumea” (prezentator in filmul scurt Eu si Cleopatra, 2019), Coleen Darnell, egiptolog, Sally Ann-Ashton, autoarea cartii Cleopatra si Egiptul, Jacquelin Williamson, profesor asociat in Arta si Arheologia Mediteranei Antice.

Regina Cleopatra a fost descendenta a dinastiei ptoleimaice din Macedonia si Grecia si a condus Egiptul timp de 21 de ani, intre anul 51 i.H. si anul 30 i. H. Ca ultim faraon al Egiptului, Cleopatra a luptat pentru a-si proteja tronul, familia si mostenirea. A ramas in istorie pentru faptul ca vorbea multe limbi straine si era apreciata pentru inteligenta si frumusete, dar si pentru relatiile romantice avute cu Iulius Cezar si Marc Antoniu, generali romani celebri.

Regina Cleopatra: controversata docudrama se poate vedea pe Netflix

In ultima perioada a domniei sale, Cleopatra se identifica cu zeita Isis pentru a-si consolida tronul. Cleopatra a murit dupa ce Egiptul a fost capturat de armatele romane ale lui Octavian, dar cauzele exacte ale mortii ei sunt inca dezbatute de istorici.

Adele James, actrita din rolul Cleopatrei, este cunoscuta publicului si pentru productiile: Pacientii (2020- 2021), Cine sunt eu (2015). Pentru rolul din Cine sunt eu, actrita a primit Premiul de Excelenta pentru Cea mai buna actrita in rol principal in cadrul Depth of Field International Film Festival Competition. Craig Russell, actorul care il interpreteaza pe Marc Antoniu, a jucat si in filmele: Riches (2022), Magpie (2013), Convenience (2013).

Miniseria a fost criticata de multe persoane in special din cauza informatiilor incorecte prezentate, in conditiile in care productia a fost lansata ca documentar. Este interesant de stiut ca avocatul Mahmoud al-Semary a dat in judecata Netflix pentru acest documentar deoarece Cleopatra era prezentata ca o persoana de culoare. Acestea sunt motivele pentru care miniseria a obtinut o nota foarte mica pe IMDb.

LASAȚI UN MESAJ

Introduceti comentariul
Introduceti numele

Toate comentariile sunt aprobate manual iar cele care incalca regulile vor fi eliminate.