Retele de telecomunicatii preluate de catre operatorii din Romania (Vodafone, Telekom, Orange, RCS-RDS, UPC)

In Romania, domeniul telecomunicatiilor este foarte dezvoltat pe toate segmentele (internet, televiziune, telefonie) acest lucru fiind datorat in principal concurentei si varietatii de operatori. Aici vom detalia in principiu preluarile operatorilor mici de telecomunicatii de catre gigantii din Romania (Vodafone, Telekom, Orange, RDS, UPC, Akta, etc.) si nu numai.

Desi preluarea unei retele mici/medii de catre un operator mare afecteaza concurenta, exista parti bune in aceste schimbari:

 • de cele mai multe ori se schimba infrastructura retelei preluate (de obicei se face trecerea pe fibra optica daca exista posibilitati tehnice in zona);
 • grila de programe se schimba cu grila operatorului principal;
 • multe operatiuni si proceduri se schimba conform standardelor operatorului care preia reteaua respectiva;

De-a lungul timpului au aparut multe schimbari, redenumiri si preluari ale operatorilor de telecomunicatii, cele mai importante fiind:

 • Cosmorom este redenumita in Cosmote;
 • redenumirea Romtelecom si Cosmote in Telekom Romania Communications si Telekom Romania Mobile, ambele operand sub brandul Telekom Romania (subsidiara a companiei multinationale Deutsche Telekom);
 • compania de cablu Terrasat achizitionata de catre RCS;
 • companiile RCS si RDS sunt unite sub denumirea RCS & RDS;
 • compania Airbites (divizie a companiei SwissCom) achizitionata de catre RCS & RDS;
 • compania iLink preluata de catre RCS & RDS;
 • compania de cablu si internet Astral Telecom preluata de catre UPC;
 • compania de telefonie MobiFon (Connex) este preluata de catre Vodafone;
 • compania de telefonie MobilRom (Dialog) este preluata de catre Orange;

Este important de mentionat si faptul ca principalii operatori de telecomunicatii din Romania au avut / au acorduri pentru utilizarea retelei, cateva exemple fiind:

 • acordul pentru roaming national prin care RCS – RDS utiliza reteaua mobila 2G a companiei Vodafone;
 • acordul pentru roaming national prin care Telekom poate utiliza reteaua mobila 4G/4G+ a companiei Orange;

De obicei primii care afla despre aceste preluari ale operatorilor mici de catre operatorii principali din Romania sunt clientii, fiind informati prin scrisori, agenti de teren sau diverse mesaje de informare.

Update 17.04.2018: Grupul Lagardere anunta vanzarea operatiunilor radio din Romania, Cehia, Polonia si Slovacia catre Czech Media Invest.

Concret, pentru Romania asta inseamna ca posturile radio Virgin Radio Romania (fosta Radio 21, fosta Radio Total), Europa FM si Vibe FM sunt vandute catre Czech Media Invest. Tranzactia se invarte in jurul sumei de 73 milioane de euro pentru operatiunile radio din cele 4 tari mentionate.

Update 05.05.2018: Vodafone va prelua operatiunile Liberty Global din Germania si Europa de Est pentru 20 de miliarde de euro, anuntul oficial urmeaza sa fie facut saptamana urmatoare, anunta Reuters.

Vodafone va prelua operatiunile de telecomunicatii din Germania, Cehia, Ungaria si Romania, pentru Romania insemnand ca UPC trece sub conducerea Vodafone.

Update 09.05.2018: Vodafone a finalizat achizitia companiei UPC intr-o tranzactie de aproximativ 20 de miliarde de euro.

Vodafone anunta preluarea operatiunilor detinute de Liberty Global in tarile Romania, Germania, Republica Ceha si ungaria intr-o tranzactie de 18.4 miliarde de euro.

CEO-ul Vodafone Romania, Murielle Lorilloux, anunta schimbari semnificative in urma acestei tranzactii, impreuna cu UPC avand o cota de 25% din piata telecom din Romania.

Daca sunteti informati ca reteaua la care sunteti abonati va fi preluata de catre un alt operator, lasati un comentariu mentionand informatiile primite (data pana la care mai este reteaua veche disponibila, beneficiile oferite, etc.).

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceti comentariul
Introduceti numele

6 COMENTARII

 1. Vodafone ar putea anunta in urmatoarele saptamani un acord pentru preluarea operatiunilor prin cablu de la Liberty Global din Germania si Europa de Est pentru o suma de aproximativ 16.5 miliarde de euro, acestia aflandu-se in fazele finale ale negocierilor.
  Vodafone si Liberty Global ofera impreuna servicii in mai multe tari printre care si Cehia, Ungaria si Romania.
  Sursa: broadbandtvnews.com
  Multumim userului Bebe pentru informatii.

  • Buna seara,
   Reteaua Veszi TV a fost preluata de catre RCS – RDS, drept urmare toti abonatii vor fi trecuti pe infrastructura RDS si pe pachetele lor (inclusiv pe grila lor de programe).
   Din ce localitate sunteti?
   Stiu ca aceasta retea era una locala in diferite sate si comune din judetul Mures.

 2. ma numesc mihaela fekete zilele alea am primit pliant de la digi ca rcs rds se partenerieaza cu briximp firma noastra de cablu la care eu sunt abonata de cativa ani iar angajatii briximp vor face parte din echipa digi.
  pe pliant sunt explicate abonamentle digi
  o sa fie mai bine la digi?

  • Din ce localitate sunteti? Din ce informatii am aflat, Briximp este un furnizor de servicii disponibil in zona rurala din Bihor, in mai multe sate/comune. Daca ati primit acel pliant inseamna ca Briximp a fost preluata de catre RCS RDS si urmeaza sa fiti trecuta pe infrastructura Digi.
   Pentru a putea face o comparatie, imi puteti spune ce servicii si ce abonamente aveti acum, pentru a compara serviciile Briximp cu serviciile Digi.

 3. Orange negociaza preluarea companiei Akta.

  Conform unor surse anonime ale ZF, Orange negociaza preluarea retelei de telecomunicatii Akta contra sumei aproximative de 150-200 milioane de euro, achizitia putand fi finalizata pana la sfarsitul anului 2018.
  Akta detine aproximativ 700 000 abonamente de cablu tv, internet si telefonie fixa in 30 de judete.
  CEO-ul Akta (Dinu Malacopol) nu a confirmat aceste zvonuri insa a confirmat ca exista mai multi operatori care sunt interesati de achizitionarea brandului Akta.
  Gervais Pellisier, CEO-ul adjunct al grupului Orange si CEO-ul Orange Europa a sustinut ca Orange va face orice pentru a intra pe piata serviciilor fixe, apeland la orice mijloace (prin asta referindu-se atat la dezvoltarea retelei proprii cat si la preluarea altor retele).

  Ramane de vazut daca aceasta tranzactie se va concretiza, avand posibilitatea sa fie cea mai importanta mutare a operatorilor din Romania din ultimii ani.