Se poate inlocui ONT-ul de fibra Digi?
Deoarece am primit aceasta intrebare din partea multor abonati Digi (RCS & RDS), in acest articol vom detalia subiectul inlocuirii echipamentului ONT/ONU oferit de Digi pentru fibra optica cu un echipament personal care are port pentru fibra optica.

Ce este un ONT/ONU?
In primul rand, este bine de stiut ca echipamentul oferit de Digi pentru reteaua de fibra optica nu este un router ci un echipament tip media convertor pentru reteaua de fibra optica GPON/FTTH a celor de la RCS – RDS. Rolul principal al acestui echipament este de a transforma fasciculii de lumina veniti pe fibra optica pe reteaua WAN a providerului telecom in semnale electrice pentru reteaua interna a abonatilor, in vederea furnizarii serviciilor de internet fix, telefonie fixa si televiziune prin cablu.

Anumite modele de echipamente ONT (Optical Network Terminal) / ONU (Optical Network Unit) functioneaza si ca un router (majoritatea permit si utilizarea retelelor wireless (WLAN) pentru internet), suporta port forwarding, firewall sau filtrare pe MAC/IP insa aceste functii sunt inferioare multor modele de routere din comert.

Spre exemplu, toate echipamentele pentru fibra optica oferite de Digi suporta doar reteaua 2.4GHz pentru WLAN, nu suporta 5GHz. Astfel, este bine de stiut ca vitezele pe wireless nu vor putea depasi 100-130 Mbps nici in conditii optime, indiferent de abonamentul detinut (Fiberlink 300, 500 sau 1000).

Se poate inlocui ONT-ul de fibra Digi?
Pentru a raspunde la aceasta intrebare, NU putem inlocui echipamentul celor de la Digi cu un dispozitiv personal. Daca dorim, putem utiliza un router personal conectandu-l la echipamentul Digi insa echipamentul furnizorului de fibra optica nu poate fi scos din uz.

Este inutil sa incercam acest lucru deoarece aceste echipamente se configureaza in reteaua Digi pentru a putea functiona, nu este suficient doar sa introducem cablul de fibra optica intr-un echipament personal, echipamentul lor se configureaza la instalare pe OLT (Optical Line Terminal) iar cei de la Digi nu vor permite adaugarea unui alt echipament in reteaua lor.

Pentru a avea o calitate mai buna a retelei wireless, pentru a putea utiliza DMZ, WPS, UPnP sau alte functii care pe ONT-ul Digi nu functioneaza, este necesar sa conectam un router personal la echipamentul lor.

Digi a oferit de-a lungul timpului modele de ONT-uri produse in mare parte de Huawei si ZTE dar si de alti furnizori precum Fiberhome. Ultimul model oferit de Digi este Fiberhome HG6544.

Daca aveti nelamuriri despre acest subiect, lasati un comentariu mai jos.

LASAȚI UN MESAJ

Introduceti comentariul
Introduceti numele

Toate comentariile sunt aprobate manual iar cele care incalca regulile vor fi eliminate.

36 COMENTARII

 1. Am router kaon de la digi și doar ieri mi-au montat ONT huawei.. Ce să fac să pot conecta routerul kaon la acest ONT,să am viteză bună pe WIFI ?
  E frustrant mai ales că mi-au aruncat cablul de la kaon ce intra și în calculator.

  • Trebuie sa conectezi un cablu din portul LAN al ONT-ului Huawei in portul WAN al Kaon-ului iar din Kaon conectezi un cablu in portul LAN si in PC. Pe Kaon configurezi PPPoE folosind username-ul si parola Digi iar ONT-ul trebuie sa fie trecut in modul bridge. Daca intampini probleme, le poti cere lor sa iti instaleze Kaon-ul, fiind oferit de ei trebuie sa ofere si suport.

 2. Atunci când am instalat serviciul de fibră optică pentru internet nu mi sa specificat acest lucru deși am achiziționat serviciul cel mai scump. Abia apoi am aflat că eu nu pot beneficia de serviciul plătit la adevărata lui valoare ceea ce nu mi se pare corect.

  • Puteti beneficia de acest serviciu la adevarata lui valoare, pe cablu.
   Digi nu garanteaza cele mai bune performante pe wifi iar serviciul wireless este oferit de ei ca serviciu suplimentar.
   Daca doriti viteze mai mari pe wifi, puteti achizitiona un router din comert care sa stie 5GHz sau luati un router de la ei in chirie.

  • Poti avea aceasta viteza pe cablu.
   Pe wifi nu-ti garanteaza Digi viteze Gigabit, insa ofera posibilitatea de a lua un router de la ei in chirie care sa suporte 5GHz si sa beneficiezi de viteze mai mari si pe wifi.

 3. Referitor la toti cei care folositi sau recomandati Wi-fi 6 (AX), aveți cumva clienți care suporta acest protocol, sau doar va pregătiti pentru upgrade-uri viitoare?

  • Eu am router Wi-Fi6 insa nu-i folosesc momentan acest standard, stiam de la inceput ca nu o voi face inca deoarece nu am dispozitive compatibile. Insa, am cumparat acest model deoarece viteza pe Wi-Fi5 este suficient de mare, pe mobil am intre 400-600 Mbps. Chiar daca as avea un telefon Wi-Fi6, nu ar conta asa de mult diferenta de viteza, ce este peste 100-200 Mbps pe mobil este mai mult decat suficient pentru mine.
   Insa, in aproximativ un an estimez ca voi avea dispozitive Wi-Fi6.
   In comentariile acestui articol s-a discutat despre routerul Wi-Fi6 oferit de Digi, TP-Link AX10, care are un pret avantajos chiar daca nu ai dispozitive Wi-Fi6.

 4. Pentru a functiona mai bine nu putem trece acel traductor sau ont in mod bridge si sa imi cumpar un router performant.
  Si daca da ce trebuie sa fac.?
  Multumesc

  • Se poate trece in mod bridge si sa pui un router personal. Trebuie sa suni la Relatii Clientii si sa spui sa iti treaca echipamentul lor in modul Bridge

  • Ba da, acest lucru este posibil, fie suni la relatii cu clientii Digi, fie faci o solicitare online pe site-ul lor.
   Conectezi portul LAN al ONT-ului (LAN1 sau LAN4, depinde de model) la portul WAN al routerului personal si configurezi routerul personal selectand PPPoE la tipul conexiunii si introducand username-ul si parola necesare conexiunii de internet, primite de la Digi.

    • Fara suparare, insa nu cred ca ai reusit sa folosesti un alt ONT, scotand complet din uz echipamentul lor.
     Am discutat cu cativa angajati Digi de la dept. tehnic si mi s-a confirmat ca nu este posibil acest lucru, orice as incerca. Daca ai gasit o solutie, fii amabil sa ne-o mentionezi si noua.

     • Robert, ne putem auzi la telefon.
      Îs inginer de meserie…Ba chiar să ști că am și tv și internet din aceiași cutie…totul merge super, Ba chiar am scos tp link ul din priza

     • Eu n-am nicio legatura cu ei ca sa te torn, fiecare face ce vrea, nu ma influenteaza pe mine cu nimic.
      Ideea este ca nu vad cum ar putea functiona cat timp nu este adaugat pe OLT-ul lor, operatiune care se face doar de angajatii Digi.

     • Nu a fost foarte usor, dar cred ca e material de un articol nou, unu care il contrazice pe asta. Cobaiul este HG8247W5 de la Orange Romania. Intradevar cei de la digi nu asigura suport, i-am sunat mi-au zis ca nu se poate, ca e imposibil etc. Tin sa precizez ca ONT-ul e net superior comparativ cu cel oferit de ei, tp link-ul ieșind din ecuație!

 5. Salut, chiar ma întrebam un divaice nou și destul de deștept sa scoată numai 2.5 gh pe wifi asta am observat și eu. Acum este clar foarte utile info, aveam da gând sa pun un lan sa întru pe interfață, pe wifi nu am reușit sa trec de admin. Acum este clar, mulțumesc mult și de restul info, apreciez efortul dv

  • Nu e vorba de inlocuirea ONT-ului cu un alt model oferit de ei, subiectul abordat in acest articol face referire la inlocuirea dispozitivului cu un convertor personal sau un router care sa aiba intrare de fibra optica.

   • Se poate anula acele ONT-uri si sa se treaca in modul bridge. Conectezi un router wifi5 sau wifi6 folosind un cablu (cel putin cat5e) recomand cat6 sau cat6a, configurezi routerul in conexiunea PPPoE si gata ai scapat de ONT. Sau se poate si asa cum ai spus tu; sa conectezi un router la ONT. Pe wifi cu un router wifi5 conectat la Fiberhome am obtinut 600 si ceva Mbps DL si UL 500. Cu abonament fiberlink 1000. Am depasit vitez de UL din contract( DL 940 UL 450)

    • Nu se anuleaza ONT-ul ci doar il treci in modul bridge, nu mai functioneaza ca router. Insa, ONT-ul nu poate fi scos din uz pentru a putea utiliza un alt dispozitiv cu intrare de fibra optica, acest aspect a fost abordat in articol deoarece am primit intrebari de la abonati daca se poate introduce fibra optica intr-un media convertor personal mai performant, scotand astfel din uz ONT-ul Digi, ceea ce nu este posibil.

     • Routerul wi-fi 6 nu numai că l-am văzut dar îl am și instalat ,am reușit singur ,după îndrumarul lor din pachet ,chit că am 73 de ani ,și mi-am început ucenicia cu radio cu galenă ,poate nici nu știți ce e ăla .

     • Felicitari oricum vi-l instalau si ei echipamentul insa probabil nu ati dorit sau nu ati avut rabdare sa vina sa vi-l instaleze.

     • Felicitari pentru ca nu va opriti la expresia „eu nu ma pricep” in ciuda varstei ceva mai inaintate, eu personal nu stiam ce este un radio cu galena insa acum stiu, cat traiesti inveti, indiferent de varsta.

     • Sunt multi abonati care l-au primit, numai eu cu cati am discutat insa probabil nu au fost onorate toate comenzile. Digi are cei mai multi abonati de internet fix, probabil din acest motiv au probleme cu stocurile de echipamente.

     • Eu le-am scris și mi-au trimis înapoi email blocat. Și pentru rutier și pentru viteză. Plătesc 1000 mb abonament și primesc 100k. Pentru rutier aștept din decembrie.