Sir Tim Berners-Lee, creatorul britanic al web – ului, ia la tinta stirile false

Planul pe care l-a conceput acesta vrea sa atace abuzul de date si stirile false si vrea sa puna inapoi in mainile oamenilor un nivel echitabil al controlului datelor.

Intr-o scrisoare deschisa, cu ocazia a 28 – a aniversari a web – ului, Sir Tim a stabilit o strategie pentru urmatorii 5 ani care sa rezolve ingrijorarile pe care le are despre cum e spatiul internetului folosit.

Acesta mai spune ca vrea sa combata modul gresit in care sunt folosite datele personale, mod gresit care descurajeaza libertatea de exprimare. Deasemenea acesta vrea reglementari mai stricte pentru reclamele politice “neetice”; si vrea ca oamenii care au ajutat la dezvoltarea web – ului cu bloguri, tweet – uri, poze, clipuri video si pagini de web, sa vina acum cu solutii practice sa faca un web care “sa dea puteri egale si oportunitati tuturor”.

Utilizatorii sunt adesea incapabili sa spuna ce date nu ar vrea distribuite. Termenii si conditiile au fost “totul sau nimic”.

Mai apare si ingrijorarea ca supravegherea guvernamentala a mers mult prea departe si a oprit web – ul sa fie folosit sa exploreze subiecte ca probleme sensibile de sanatate, sexualitate sau religie.

Site – urile de stiri media sociale si motoarele de cautare trebuie sa fie incurajate sa-si continue eforturile in combaterea problemei stirilor false, mai este de parere Sir Tim.

Totusi trebuie evitat ca organismele centrale sa fie cele care decid ce este adevarat sau nu.

Ce sunt stirile false?

Lupta pentru click – uri si aparitia informatiilor de tipul media sociala a facut ca informatiile reale si fictiunea sa fie prezentate intr-un mod atat de asemanator incat iti este greu sa le deosebesti.

Asa zisele “stiri false” pot fi informatii false care circula in mod deliberat de la cei care au insuficient respect pentru adevar  dar spera sa faca bani din traficul online sau sa promoveze anumite cauze politice.

Sau ar putea fi informatii false raspandite de catre jurnalisti, care nu stiu ca sunt false.

In scrisoarea sa Sir Tim a promovat transparenta, in asa fel incat utilizatorii sa poata intelege cum apar paginile web pe dispozitivele lor si a sugerat un set de principii comune pe care sa le urmeze site – rile.

Si-a exprimat ingrijorarea si cu privire la reclamele de pe site – uri: reclamele cu tendinta politica, de exemplu, au fost folosite intr-un mod neetic in asa fel incat sa ii tina pe votanti departe de urne sau i-au directionat pe utilizatori pe site – uri de stiri false.

A sugerat companiilor sa puna o plata pentru abonare si mici taxari in locul reclamelor de acest tip cu care incearca sa faca bani.

Cu toate acestea, desi a atras atentia asupra problemelor de acest tip pe care le are reteaua web, Sir Tim a admis ca gasirea de solutii nu va fi simpla.

 

 

LASAȚI UN MESAJ

Introduceti comentariul
Introduceti numele

Toate comentariile sunt aprobate manual iar cele care incalca regulile vor fi eliminate.