Tranzactia Vodafone – UPC a fost aprobata de CE

Comisia Europeana a aprobat in cursul zilei acesteia tranzactia intre Liberty Global si grupul Vodafone care vizeaza achizitionarea serviciilor prin cablu detinute de catre Liberty Global in Cehia, Germania, Romania si Ungaria. In Romania, asta va insemna ca Vodafone va prelua operatiunile UPC.

In luna mai 2018, Liberty Global si Vodafone au ajuns la un acord pentru vanzarea operatiunilor prin cablu Liberty Global din Romania, Cehia, Germania si Ungaria catre Vodafone pentru suma de 21.8 miliarde de euro. In urma acestei tranzactii, Vodafone ar deveni cel mai mare furnizor de servicii de telecomunicatii din Europa.

Astazi Comisia Europeana a aprobat tranzactia intre Vodafone si Liberty Global, in Romania estimandu-se ca preluarea serviciilor UPC sa fie finalizata pana la sfarsitul lunii iulie. Astfel Vodafone va deveni unul dintre cei mai puternici furnizori de servicii quad-play (telefonie mobila, televiziune prin cablu, internet fix si telefonie fixa) inclusiv pe piata din Romania.

Tranzactiva Vodafone – UPC este o tranzactie foarte importanta pe piata de telecomunicatii din Romania, Vodafone este al doilea cel mai mare operator de telefonie mobila din tara iar UPC al doilea cel mai mare furnizor de cablu dupa Digi.

Tranzactia Vodafone – UPC a fost aprobata de CE

Vodafone este in prezent unul dintre cei mai importanti operatori de telefonie mobila din tara, lansand recent – la finalul lunii iunie – servicii 5G in Bucuresti, Cluj-Napoca si Mamaia, devenin astfel primul operator din tara care lanseaza abonamente 5G (Red Infinity 17 si Red Infinity 24).

Vodafone Group Plc., compania mama Vodafone Romania, este unul dintre cei mai mari grupuri de comunicatii mobile din lume oferind servicii in 25 de tari avand peste 650 milioane de abonati doar pe partea de servicii mobile.

Reamintim ca Focus Sat a vandut si divizia de televiziune prin satelit, Focus Sat, grupului M7, tranzactie finalizata anul acesta.

Voi ce parere aveti despre aprobarea tranzactiei Vodafone – UPC si cum credeti ca va influenta piata de telecomunicatii din Romania?

Sursa

Update 27.12.2019: Se intentioneaza ca tranzactia Vodafone – UPC sa fie finalizata pana la finele lunii martie 2020;

Update 10.02.2020: Preluarea efectiva a companiei UPC de catre Vodafone Romania se va finaliza pe 31 martie 2020;

LASAȚI UN MESAJ

Introduceti comentariul
Introduceti numele

Toate comentariile sunt aprobate manual iar cele care incalca regulile vor fi eliminate.

25 COMENTARII

  1. mi se pare ok..atat timp cat vodafone dupa ce va deveni SEF….nu va strica mostenirea primita de la UPC..astia chiar au cea mai mare grila tv fata de telekom si rds&rcs….

  2. […] UPC inca mai exista, chiar daca a fost preluata de Vodafone iar cateva dintre cele mai cunoscute pozitii in compania UPC […]

  3. Din păcate au fost deja scoase posturi care erau transmise doar în rețeaua UPC, printre care și KBS World TV, acesta fiind unul din posturile care avea emisiuni deosebite față de celelalte programe existente în grilă! Poate părea o părere subiectivă, dar am observat din comentariile postate pe diferite site-uri, că numeroase persoane urmăreau programul acesta! Foarte multe peroane s-ar bucura dacă postul KBS World TV ar putea fi transmis din nou, chiar dacă asta ar implica o taxă suplmentară în abonament! Vă mulțumesc!

    • UPC a fost vandut de catre Liberty Global catre cei de la Vodafone.
      Din cate am inteles, contractele nu se vor schimba momentan deci brandul UPC o sa mai ramana, cel putin o perioada, nu stiu daca in viitor vor rebrandui totul in Vodafone.

  4. Aceasta tranzactie inseamna monopol pe piata media si nu mai este vorba de economie de piata, dar parerea noastra nu conteaza, cat despre 5G nici vorba este o mare inselaciune. In curand cu totii cei ce folosesc mob. vodafone trebuie sa si cumpere mobile 5G care costa o aver

    • Nu inseamna monopol, tocmai de aceea a fost aprobata tranzactia de catre CE si Consiliul Concurentei. Vodafone a oferit servicii mobile pana acum iar UPC servicii fixe, nu vad niciun motiv pentru care sa nu fie aprobata tranzactia.
      Dimpotriva, ar trebui sa creasca nivelul concurentei deoarece acum Digi si Telekom au un nou competitor care ofera atat servicii fixe cat si mobile in acelasi pachet.
      Telefoanele mobile 5G sunt momentan mai scumpe, asa cum au fost si cele 4G la inceput insa preturile vor scadea.

  5. Daca Telekom-ul ai dat-o in boscheti si vor sa se retraga ca au iptv, fibra optica si telefonie mobila la client acasa, ce sanse sunt sa se dezvolte Vodafone cu reteaua lor care la mine in oras este de prin 94-95 de cand exista firma StormTv, preluata pe urma de Astral si apoi de UPC

    • Vodafone nu are o retea de fibra optica pentru abonatii rezidentiali in acest moment, preluarea retelei UPC nu inseamna neaparat ca vor folosi doar reteaua lor, este posibil cu aceasta ocazie sa se dezvolte substantial. Personal am o parere destul de buna despre Vodafone, preturile sunt destul de mari insa serviciile sunt bune, vedem in ce fel va influenta aceasta tranzactie abonatii UPC.

    • Ce succes sa aibe ca le-a tras UPC-ul o mare teapa. Le-a dat pe bani o retea bazata in mare parte pe transmisia coaxiala a serviciilor catre clienti. Or sa aibe bataie de cap cei de la Vodafone cu preluarea retelei UPC

      • Are si UPC fibra optica in suficient de multe zone. Sa nu uitam ca sunt numarul 2 dupa Digi pe partea de televiziune prin cablu si mereu au fost un competitor pentru Digi in zonele unde aveau retea. Asa ca nu vad unde este teapa.

      • La mine în zona are fibra optica Upc-ul marea majoritate sunt abonatii la ei! Eu am digi Cablu Digital si Orange Satelit , am vazut si grila de programe la Upc care e foarte buna fata de Digi, iar la relatii cu clientii orice sesizare se rezolva in schimb la Digi la Sfantu Asteapta!

        • In legatura cu rezolvarea problemelor tehnice la nivel general UPC sta mai prost decat Digi, dar probabil depinde foarte mult si de norocul fiecaruia.

      • Cei de la UPC s-au descurcat destul de bine pana acum, din punctul meu de vedere. Mereu au stat bine pe partea de televiziune iar in ultimul an au inceput sa ofere pachete destul de avantajoase, competitive fata de RCS – RDS, principalul competitor atat pe partea de cablu tv cat si pe partea de internet (mai ales pe partea de internet).
        Cu problemele tehnice stau mai prost.
        Vedem ce se va intampla dupa finalizarea tranzactiei. Din cate am inteles s-ar pregati integrarea UPC in Vodafone, avand deja pregatita o echipa de integrare, nu ar ramane UPC asa cum este in prezent.
        Vom vedea urmarile.