Istoria posturilor Pro TV, Pro 2, Pro Cinema, Pro X
Pro TV a fost lansat pe 1 decembrie 1995, prima emisie fiind Stirile Pro TV de la ora 19:00 prezentate de Andreea Esca, intrand in istorie cu fraza Buna seara, Romania.

Postul a fost lansat de Adrian Sarbu cu ajutorul companiei americane CME (Central European Media Enterprises). Din 1999 Pro TV emite si in Republica Moldova, avand in grila sa emisiuni preluate de pe Pro TV dar si emisiuni proprii si stiri locale din Republica Moldova.

Pe 1 decembrie 2006 se lanseaza varianta HD a postului Pro TV.  Emisiuni consacrate ale postului Pro TV sunt: Apropo TV (2005 – prezentata de Andi Moisescu), La Maruta (2007 – prezentata de Catalin Maruta, venit de la TVR 2), Romania Te Iubesc (2008 – emisiune cu reportaje de investigatii), Vocea Romaniei (2011), Visuri la cheie (2014), Pe bune (2017), Romanii au Talent (2010).

Stirile Pro TV reprezinta cea mai urmarita emisiune informativa din Romania, disponibila inca de la lansarea postului in 1995. Postul Pro TV a inceput sa produca seriale proprii inca din anul 2002: Vacanta Mare (Radu Pietreanu si Mugur Mihaescu), La Bloc (Primul sitcom din Romania), Chestiunea Zilei (emisiune de satira prezentata de Florin Calinescu, avea si cate un sketch in care prezenta intr-un mod comic situatii politice ale acelei perioade, si nu numai), Las Fierbinti (cel mai urmarit serial de comedie din Romania).

De-a lungul timpului, vedetele postului au fost (majoritatea inca sunt): Andreea Esca, Florin Calinescu, Neti Sandu, Mihai Dedu, Andra, Andi Moisescu, Adela Popescu, Dan C. Mihailescu (Omul care aduce Cartea), Teo Trandafir.

Istoria posturilor Pro TV, Pro 2, Pro Cinema, Pro X

Pro 2 (fostul Acasa TV) este un post dedicat publicului feminin, a fost lansat pe 2 februarie 1998. La inceput difuza seriale si filme de familie. Acum difuzeaza telenovele sud-americane si seriale turcesti. Pe la începuturile postului Acasa TV, in zilele de sambata si duminica, difuzau meciuri de fotbal din Italia. In 2004 difuzeaza prima telenovela romnaneasca, Numai Iubirea, plus altele precum Lacrimi de iubire, Inima de tigan, acestea ducand postului cele mai bune audiente.

In 2017 postul Acasa TV a fost redenumit Pro 2. Pro 2 are si varianta HD. Telenovele preluate de postul Pro 2 sunt: Marimar (1994), Sarmana Maria (1995), Inger Salbatic (1998), Rosalinda (1999), Betty cea urata (1999-2001), Ingerasul (2001 – Acum este difuzat de Happy Channel).

Postul Acasa TV a fost condus de Ruxandra Ion (acum la Happy Channel). Vedetele postului (foste si actuale) sunt: Mihaela Tatu, Elena Lasconi, Cabral. Postul Pro 2 are si un frate in Republica Moldova lansat pe 1 decembrie 2012 sub numele Acasa in Moldova iar din 29 august 2017 a fost redenumit in Pro 2 Moldova.

Pro Gold (lansat initial ca Acasa Gold) a fost lansat in luna aprilie 2012 si difuzeaza telenovele disponibile in trecut pe Acasa TV (actualul Pro 2).

Pro Cinema a fost lansat pe 29 aprilie 2004, in prezent are in grila filme si seriale. Sloganuri ale postului de-a lungul timpului: Filmul de 10, Cine Te Prinde.

Canalul numit in trecut TV Sport (actual Pro X) a fost lansat de Silviu Prigoana pe 27 Iulie 2003. In 2007 a fost cumparat de Pro TV SA si redenumit Sport.ro pe 1 iulie 2007. Telesport a fost rivalul postului Sport.ro pana in 2010. In august 2017 a fost redenumit Pro X. Daca pana in 2017 mai difuza emisiuni si competitii sportive, in prezent Pro X difuzeaza seriale destinate publicului masculin. Singura emisiune de sport (o analiza sportiva a evenimentelor) este difuzata de Pro X in fiecare dimineata la ora 10:45.

Media Pro are in portofoliul sau posturile Pro TV, Pro 2, Pro Cinema, Pro X si Pro TV International. Dupa cum am scris si la inceputul articolului, posturile Pro sunt detinute de o firma americana CME care mai are posturi TV in 7 tari, printre ele amintim Bulgaria, Cehia, Romania. Compania CME a fost vanduta  unui om de afaceri ceh anul trecut.

Istoria posturilor Pro TV, Pro 2, Pro Cinema, Pro X

Media Pro a infiintat si o serie de posturi de radio vandute ulterior companiei RCS-RDS (Digi). Printre aceste posturi radio amintesc Pro FM (15 aprilie 1993) si Info Pro 1 (decembrie 2004).

Pe 29 august 2014 apare Pro tv Plus platforma online cu emisiuni de pe posturile Pro.

LASAȚI UN MESAJ

Introduceti comentariul
Introduceti numele

Toate comentariile sunt aprobate manual iar cele care incalca regulile vor fi eliminate.

41 COMENTARII

  1. Apropo TV a fost scos din grila Pro Cinema în anul 2013 (cred eu) și a revenit în grila Pro Cinema în februarie 2022 și este difuzat în reluare noaptea.

  2. CME Group mai are posturi și în Slovenia, și în Slovacia.
    CME a mai fost în Croația până în 2018 când au vândut toate operațiile către United Group.

    • Unii abonati sunt multumiti si au o calitate buna a programului. Trebuie sa intelegi ca Digi sau Eurosport 4k nu se rezuma la tine sau la o parte din abonati. Cat timp treaba merge din punctul lor de vedere, aia e, programul ramane. Plus ca nu inteleg de ce nu muti pe alt post daca te deranjeaza. Pretul de 5 lei nu este pentru Eurosport 4k, ci era acest pret dinainte sa fie introdus acest program. Deci poti considera Eurosport 4k un bonus.
      Mai mult de o sesizare (sau mai multe) la ei pentru aceasta problema, nu ai ce sa faci. Ei vor da sesizarea mai departe la Eurosport (sunt sigur ca au facut-o deja, deoarece au fost mai multe plangeri in acest sens). Mai departe depinde de cei de la Eurosport.

      • Asa e,dar daca tot ai raspuns la toate(stiam exact ca asta o sa mi raspunzi,parca esti de la serviciul clienti digi) poate imi dai un raspuns si de subtitrarea de la digi (daca o sa ai ghinionul sa ai un tv peste 124 cm vei intelege ce zic) e exact asa de cand are digi programele proprii,cred ca mai bine de 10 ani,si ghici,nu s a facut si nu se va face nimic,putem noi tot seziza ca prostii ca nu e ok,ca dureaza pina apare subtitrarea,ca se vede gri si franjurat scrisul,ca toate celelalte televiziuni au lacrima subtitrarea,nu vede si nu face nimeni absolut nimic..

        • Este problema ta daca nu poti intelege faptul ca altii au pareri diferite. Pe tine te deranjeaza problemele expuse si vad ca esti deranjat de faptul ca nu sunt si eu deranjat de asta. Eu nu dau doi bani pe aceste probleme, nu te supara ca ti-o zic dar e adevarul, asa ca nu am de ce sa ma agit pentru ele. Nu ma uit nici la Pro TV si nici la Eurosport 4k. Stai linistit, ca am fost numit angajat al tuturor operatorilor din tara pana acum, doar angajat NextGen nu am fost facut, asa ca daca ma faci de la relatii cu clientii Digi nu e o noutate pentru mine.
          Nu am ce raspuns sa-ti dau eu despre subtitrare, eu ti-am raspuns despre Eurosport 4k despre parerea mea. Nu sunt angajatul lor sa am un raspuns pentru orice, nici angajatii lor nu au.

          Iti dau un sfat, incearca sa respecti parerile altora, cat timp altii le respecta pe alte tale. Si nu te mai supara atat, ca iti creste tensiunea. 🙂

          • Ma Robert ma☺,dar eu pusesem niste intrebari pertinente,nu sa mi o tai asa,ca ce as intreba nu te intereseaza,poate intereseaza pe altii,si mi raspund,poate pierzandu mi timpul de atatea ori pe aici,o sa vada totusi cineva ce scriem si poate se va rezolva,chiar daca personal ma indoiesc profund,macar sper ca cineva v a rezolva si astea..

          • P.S.: Daca vrei sa citeasca mai multe persoane aceste situatii, iti recomand sa postezi pe articolul dedicat grilei Digi, care este mult mai citit de persoanele interesate de grila.
            Aici ne-am lungit noi pe alt subiect, dar subiectul articolului nu este Digi ci istoria posturilor Pro.

    • Epgul pe pro tv functioneaza doar ca nu da detalii despre program. Exemplu scrie 10:30-13 Vorbeste lumea dar fara sa dea detalii si la filme la fel.scrie doar numele filmului si atat.

      • Asa e si la mine,de aia am intrebat..deci banuiesc ca nu e problema de la televizorul meu asa cum mi au sugerat cei de la relatii clienti digi..o fi problema de la digi sau de la pro tv..ce pot face (putem) pentru a remedia problema,mai ales ca e pro tv nu telestar1 sau orice alt program „neinsemnat” care nu are si nu a avut niciodata epg?

          • Mai exact ce doresti sa miste cei de la digi? In ce sens? Posturi tv noi sau ce?. Am mai spus singura solutie este ca digi sa schimbe furnizorul de EPG

          • Gorila,eu iti susesem de epg,nu de altceva..ar mai fi si problema cu subtitrarea cu rezolutia de r..at care de 10 ani e si nu o rezolva nimeni,eurosportul „4k” care e cel mult hd,cam de astea ar fi cu digi ul fenomenal pe care il cam aperi..

          • Pun si eu o intrebare, fara sa ii apar: ce treaba are Digi cu faptul ca Eurosport 4k are aceasta calitate de la furnizor (Eurosport)? Din moment ce se vede asa si la Digi si la UPC, e vina celor 2 companii? Nu, e clar o problema de la Eurosport 4k, cei de la Digi au zis clar ca de la ei e problema.
            O dovada ar trebui sa fie postul Digi 4k detinut de ei, care se vede perfect.

          • Am inteles ca te referi la epg dupa ce am scris mesajul. Eu nu am interes sa apar digi. I-am si criticat când a fost de criticat. In privinta lui E 4K nu-i vina lui digi asa se vede si pe Vodafone TV ex UPC.

          • Alex ca sa vezi ca nu tin cu nimeni ( digi) citeste mesajul meu de pe materialul zvonuri din data 23 aprilie ora 08:57 ca raspuns unui user J Kano legat de intrare posturilor Filmbox in grila digi. Si mai vorbim dupa daca eu tin apararea lui digi sau nu. OK.

  3. ati uitat de singur acasa 🙂 si de cel mai important Procesul etapei cu Ovidiu Ioanitoaie care era pe pro, dansez pentru tine cu stefan banica, si mai erau..
    au transmis si competitii sportive de-a lungul timpului..

  4. Primul lucru spus a fost „Buna seara Bucuresti” si apoi „Buna seara Romania”…
    Atunci (cu pro tv) a inceput „distantarea”… Bucuresti si restul. Chestie care continua si azi.