Tarifele de roaming vor fi reduse din 1 iulie 2022
De la 1 iulie 2022 intra in vigoare un nou regulament privind roamingul in retelele mobile din interiorul Uniunii Europene. Pe scurt, se reduc costurile roamingului in UE.

Toti operatorii sunt obligati sa anunte utilizatorii care sunt preturile pe care le aplica, inclusiv care este accesul tuturor utilizatorilor la serviciile de urgenta. Reducerile se vor face treptat si au fost modificate tarifele maxime pe care le poate percepe operatorul vizitat de la celalalt operator in timpul roamingului, incepand cu 1 iulie 2022.

Tot de la 1 iulie, in cazul depasirii limitelor utilizarii rezonabile a unor servicii de roaming in UE / SEE vor scadea si suprataxele care pot fi aplicate consumului ulterior. Aceste reduceri vor intra in vigoare pana la sfarsitul anului 2022. Iata care sunt aceste tarife:

  • Suprataxa pentru datele folosite va scadea cu 2 euro, fara tva
  • Suprataxa pentru apelurile primite va scadea cu 0,55 eurocenti pe minut, fara tva
  • Suprataxa pentru apelurile efectuate va scadea cu 2,2 eurocenti pe minut, fara tva
  • Suprataxa pentru SMS-urile trimise va scadea cu 0,44 eurocenti pe SMS, fara TVA

Suprataxele se vor aplica doar la depasirea consumului rezonabil. Prin schimbarile aduse de noul cadru legislativ, se doreste ca utilizatorul sa beneficieze de aceeasi calitate a serviciilor pe care o are in tara sa cat si in tara pe care o viziteaza daca tehnologiile necesare sunt disponibile si in tara de destinatie.

Prin schimbarea regulamentului, utilizatorul este informat de operatorul vizitat care sunt serviciile care pot genera costuri suplimentare, cum ar fi: apelarea liniilor telefonice pentru clienti, a serviciilor de asistenta sau a companiilor de asigurari. Aceste servicii pot fi gratuite sau pot avea un tarif scazut in tarile de origine in timp ce in roaming pot genera cost suplimentar.

Operatorul este obligat sa ii informeze pe utilizatori ca daca trimit SMS-uri in timp ce se afla in avion sau vapor, aceste SMS-uri pot genera costuri suplimentare. Suplimentar fata de notificarile transmise utilizatorilor la atingerea pragului de 80% din plafonul financiar / de date in valoare de 50 de Euro fara TVA si la momentul in care plafonul financiar este depasit.

Tarifele de roaming vor fi reduse din 1 iulie 2022

Pentru a facilita estimarea volumului de date pe care utilizatorul le poate consuma in roaming in UE/SEE fara suprataxa, ANCOM a dezvoltat o aplicatie de tip widget ce va fi actualizata cu noile tarife ce se vor aplica de la 1 iulie 2022. Regulamentul mai prevede ca daca utilizatorul depaseste 100 de euro intr-o luna de facturare, fara TVA, operatorul trebuie sa il instiinteze suplimentar pe dispozitivul mobil. Prin aceste notificari, operatorul se asigura ca abonatul doreste continuarea furnizarii serviciilor respective precum si costurile asociate fiecarei unitati suplimentare pe care utilizatorul urmeaza sa o consume.

Daca clientul nu raspunde conform instructiunilor primite, atunci furnizarea serviciilor de roaming si facturarea for fi sistate de catre operator. La intrarea intr-un stat membru UE, utilizatorul de roaming este informat de operator intr-un mod adecvat cu privire la mijloacele de acces la serviciile de urgenta din statul membru vizitat.

Regulamentul UE privind roamingul in retelele publice de comunicatii mobile in interiorul Uniunii Europene se aplica pe o perioada de 10 ani si se va aplica de la 1 iulie 2022.

LASAȚI UN MESAJ

Introduceti comentariul
Introduceti numele

Toate comentariile sunt aprobate manual iar cele care incalca regulile vor fi eliminate.