Viteza internet Telekom, Vodafone (UPC), Orange si Akta
Telekom si Vodafone sunt 2 dintre cei mai mari operatori de internet fix din Romania iar Orange poate fi considerat un competitor avand in vedere ca este folosita infrastructura de fibra optica Telekom, in plus compania Orange a inceput de la mijlocul anului 2019 sa isi dezvolte propria retea de fibra optica.

Vom detalia cateva informatii despre viteza serviciului de internet fix pe care ar trebui sa o avem a operatorii Telekom, Vodafone (UPC),  Orange, Akta si NextGen. Despre Digi (RCS & RDS) gasiti informatii aici. Asadar, daca ne intrebam ce viteza ar trebui sa am la internet, informatiile de mai jos ar trebui sa ne ajute.

Pentru a verifica viteza serviciului de internet este recomandat sa efectuam un test de viteza, spre exemplu pe speedtest.net. Testul trebuie sa fie facut cu aplicatiile care au acces la internet inchise si cu programul antivirus dezactivat. Operatorii de telecomunicatii nu ofera suport pe routerele personale, astfel incat este indicat sa facem un test de viteza avand cablul conectat direct la echipamentul furnizorului, fara utilizarea routerului personal.

Viteza internet Telekom, Vodafone (UPC), Orange si Akta
Conform Deciziei ANCOM nr. 1112/2017 furnizorii de servicii de acces la internet sunt obligati sa includa in contract viteza minima, viteza in mod normal si viteza maxima. Pentru internet mobil sunt obligati sa specifice in contract doar viteza maxima. Desi abonamentele de internet fix disponibile clientilor rezidentiali sunt best-effort si nu sunt garantate, daca avem o viteza a internetului fix sub valorile declarate in contract, putem inregistra o sesizare la furnizorul de servicii in vederea solutionarii problemei.

Viteza internet Telekom
La specificatiile abonamentelor Telekom nu este specificata o viteza minima sau medie a abonamentelor de internet, iar in termenii si conditiile afisate pe site este afisata o viteza minima doar pentru urmatorul abonament:

NET L (FTTH)
-viteza maxima: 940 Mbps download; 450 Mbps upload ;
-viteza disponibila in mod normal: 752 mbps download; 360 Mbps upload;
-viteza minima: 9.40 Mbps download; 4.50 Mbps incarcare;

NET L (FTTB / VDSL)
-viteza maxima: 100 Mbps download; 32 Mbps upload ;
-pentru FTTB si VDSL nu sunt specificate viteza minima si viteza in mod normal;

NET L (ASDL)
-viteza maxima: 21 Mbps download; 1 Mbps upload ;
-pentru ADSL nu sunt specificate viteza minima si viteza in mod normal;

Viteza internet Vodafone (UPC)

NET 300
-viteza maxima: 300 Mbps download; 6 Mbps upload ;
-viteza disponibila in mod normal: 200 mbps download; 4 Mbps upload;
-viteza minima: 20 Mbps download; 2 Mbps incarcare;

NET 500
-viteza maxima: 500 Mbps download; 25 Mbps upload ;
-viteza disponibila in mod normal: 300 mbps download; 15 Mbps upload;
-viteza minima: 20 Mbps download; 5 Mbps incarcare;

Viteza internet Orange

Home Net 300
-viteza maxima: 280 Mbps download; 140 Mbps upload ;
-viteza disponibila in mod normal: 170 mbps download; 120 Mbps upload;
-viteza minima: 10 Mbps download; 10 Mbps incarcare;

Home Net 500
-viteza maxima: 480 Mbps download; 240 Mbps upload ;
-viteza disponibila in mod normal: 260 mbps download; 180 Mbps upload;
-viteza minima: 10 Mbps download; 10 Mbps incarcare;

Home Net 1000
-viteza maxima: 940 Mbps download; 450 Mbps upload ;
-viteza disponibila in mod normal: 570 mbps download; 400 Mbps upload;
-viteza minima: 10 Mbps download; 10 Mbps incarcare;

Viteza internet Akta

Fibra Torent
-viteza maxima: 50 Mbps download; 50 Mbps upload ;
-viteza disponibila in mod normal: 20 mbps download; 20 Mbps upload;
-viteza minima: 8.3 Mbps download; 8.3 Mbps incarcare;

Fibra Torent Plus
-viteza maxima: 100 Mbps download; 100 Mbps upload ;
-viteza disponibila in mod normal: 50 mbps download; 50 Mbps upload;
-viteza minima: 8.3 Mbps download; 8.3 Mbps incarcare;

Viteza internet NextGen

NextMedium
-viteza maxima: 50 Mbps download; 50 Mbps upload ;
-viteza disponibila in mod normal: 42.5 mbps download; 42.5 Mbps upload;
-viteza minima: 0.03 Mbps download; 0.03 Mbps incarcare;

NextHeavy
-viteza maxima: 100 Mbps download; 100 Mbps upload ;
-viteza disponibila in mod normal: 85 mbps download; 85 Mbps upload;
-viteza minima: 0.03 Mbps download; 0.03 Mbps incarcare;

NextPower 350
-viteza maxima: 350 Mbps download; 350 Mbps upload ;
-viteza disponibila in mod normal: 297.5 mbps download; 297.5 upload;
-viteza minima: 0.03 Mbps download; 0.03 Mbps incarcare;

NextPower 600
-viteza maxima: 600 Mbps download; 600 Mbps upload ;
-viteza disponibila in mod normal: 510 mbps download; 510 upload;
-viteza minima: 0.03 Mbps download; 0.03 Mbps incarcare;

NextPower 1024
-viteza maxima: 1024 Mbps download; 1024 Mbps upload ;
-viteza disponibila in mod normal: 870 mbps download; 870 upload;
-viteza minima: 0.03 Mbps download; 0.03 Mbps incarcare;

Verificand vitezele minime afisate mai sus, putem constata valorile foarte reduse si diferentele foarte mari comparativ cu vitezele medii/maxime, in special in cazul companiei NextGen, unde viteza minima este de doar 0.03 Mbps download/upload pentru toate abonamentele, inclusiv pentru cel maxim.

Pe de alta parte, Digi (RCS & RDS) are cele mai mari viteze minime, diferentele intre viteza minima – medie – maxima fiind foarte mica (exemplu: la abonamentul Fiberlink 300 viteza minima este 200 Mbps download / 100 Mbps upload iar viteza maxima 300 Mbps download / 100 Mbps upload).

Daca aveti viteza redusa la internetul fix, inainte de a face o sesizare este indicat sa urmam acesti pasi:

 • repornim routerul personal/echipamentul furnizorului de internet;
 • inchidem aplicatiile cu acces la internet;
 • dezactivam antivirusul (daca exista);
 • facem un test de viteza pe unul din site-urile destinate acestor teste, exemplu speedtest.net;

Este bine de stiut ca, in cazul unei viteze sub valoarea minima, daca am facut o sesizare putem solicita despagubiri egale cu contravaloarea abonamentului pe perioada in care serviciul nu a functionat corespunzator, asemenea situatiilor in care serviciile nu sunt functionale.

Voi ce viteza aveti in urma unui test de viteza? Lasati mai jos un comentariu specificand operatorul de internet si configuratia dispozitivului folosit.

LASAȚI UN MESAJ

Introduceti comentariul
Introduceti numele

Toate comentariile sunt aprobate manual iar cele care incalca regulile vor fi eliminate.

23 COMENTARII

 1. Referitor la viteza de internet de la Telekom, in 2018 acestea au fost modificarile contractuale pentru persoane fizice, conform noilor reglementari legale.
  media.telekom.ro/images/docs/Legal_docs/Fix/Notificare_fix_NN_Rezidential_27.04_%20aici_1.pdf
  Se specifica vitezele normale/minime pt cele 4 tipuri de tehnologii Internet (FTTH, FTTB, VDSL, ADSL), respectiv cum se pot cere despagubiri daca vitezele nu sunt atinse. Interesant ca FTTB si VDSL au aceleasi viteze…Eu am cam 67MB download si 20MB upload, deci putin peste 60% din viteza maxima (si intru astfel la categoria ‘normal’). Cel mai probabil am ramas cu tehnologie VDSL, fiindca nu au investit inca in fibra optica, nici nu o vor face prea curand. Probabil vor investi doar dupa fuziunea dintre Orange şi Telekom.

  Din pacate, ceilalti operatori nici nu mentioneaza tipul de tehnologie pt care se ating acele viteze…cel mai probabil vitezele maxime sunt tot pt FTTH, deci asteptati-va la viteze mult mai mici daca nu aveti fibra optica trasa pana in locuinta. Ar fi interesant de vorbit cu fiecare operator, pt a afla ce viteze garanteaza in functie de tehnologia disponibila. Pana acum doar Telekom comunica asta (desi nici ei foarte transparent).

  • La alti operatori situatia este ceva mai clara, din punctul meu de vedere.
   Digi are peste 90% din reteaua de internet pe fibra optica, au mai ramas foarte putine zone pe EoC sau FTTB iar cele pe FTTB au ramas probabil din alte motive (contracte cu datorii, asociatii care nu si-au dat acordul pentru modificarea infrastructurii, etc) iar pe site-ul Digi (cat si in contracte) sunt specificate clar vitezele minime, medii si maxime. Daca nu ma insel, si in cazul contractelor FTTB/EoC sunt mentionate vitezele minime in contract insa nu sunt afisate pe site deoarece nu prea se mai semneaza in zonele respective si nu ar avea rost sa promoveze o oferta regionala.
   In ceea ce priveste Vodafone, toata reteaua lor este DOCSIS, nu au fibra optica pentru abonamentele rezidentiale.
   Orange are doar retea de fibra optica (inclusiv abonamentele facute pe reteaua Telekom).
   Mie mi se pare bataie de joc ceea ce considera unii operatori viteza minima, de exemplu Vodafone. La abonament de internet de 500 Mbps este mentionata viteza minima 20 Mbps. Asadar, daca eu am 20 Mbps viteza download la Vodafone, este considerata o viteza buna si nu primesc suport? La fel si Orange unde situatia sta si mai rau, 10 Mbps viteza minima.

   • Probabil fiecare operator are niste reglementari privind cand nu se indeplinesc standardele, dar or fi ascunse prin contracte…De ex la Telekom daca peste 50% din masuratori sunt sub viteza normala, vin sa verifice si sa repare. Si daca 50% din masuratori sunt sub viteza minima, iti dau banii inapoi. Doar ca sa masori viteza e mare bataie de cap, trebuie facute masuratori de 4 ori pe zi, minim 28 de zile… Posibil si la Vodafone si Orange sa existe reglementari de acest gen.

    Clar Digi sunt cei mai buni, dar nu sunt o optiune pt. ca nu au retea in zona mea. Oare tehnologia prin DocSis (utilizata de Vodafone/UPC) este mai stabila/mai rapida decat cea prin VDSL (de la Telekom)? Depinde de trafic/intervalul orar?

    • Treaba cu mentionarea vitezei minime si maxime este o chestie impusa de ANCOM, nu este o reglementare a fiecarui operator. Niciun operator nu a avut mentionata viteza minima pana cand nu au fost obligati de ANCOM sa faca acest lucru, in caz de sesizari fiecare operator facea cum considera de cuviinta, fara sa instiinteze abonatii la semnarea contractului. Adica, la semnarea contractului nu ti se spunea o viteza minima iar ulterior daca aveai probleme cu viteza, sunai in call center si ti se spunea o viteza minima la care se poate prelua o sesizare pentru rezolvarea problemei.
     Iar masuratori de 4 ori pe zi n-o sa-ti faca nimeni, caz concret la Digi, ei verifica de la distanta daca este o problema cu semnalul pe fibra, daca totul e ok dar tu tot reclami probleme cu viteza atunci ei vor trimite o echipa de interventii cu laptop de test. Daca viteza este in regula pe laptopul de test, a doua oara nu o sa mai vina cineva zilele urmatoare pentru aceeasi problema sau daca o sa mai vina, o sa platesti interventia.
     Oricum, una peste alta este foarte bine ca acum se mentioneaza o viteza minima in contract chiar daca abonamentul este best-effort. Insa, mi-ar fi placut sa vad un fair play din partea operatorilor Telekom si Orange la care este o bataie de joc sa mentionezi vitezele acelea in contract.
     In ceea ce priveste intrebarea ta, principala diferenta este ca in reteaua DOCSIS se foloseste cablu coaxial CATV iar la VDSL se foloseste cablul de telefonie. Insa, pentru a face o comparatie clara, ar trebui sa stim ce versiuni comparam, atat Vodafone si Telekom ofera mai multe versiuni DOCSIS/VDSL. La Vodafone, pe DOCSIS 3.0 se ofera viteze de maxim 500 Mbps download iar la Telekom, daca nu ma insel, pe VDSL se ofera maxim 100 Mbps. Telekom inca are ADSL in unele zone prin care se pot furniza viteze foarte mici, de cativa Mbps.

 2. sunt o mare porcarie aceste contracte , care nu fac altceva decat sa insele clientii , iar protectia consumatorului si agentia de stat a concurentei , sunt inexistente …ii platim degeaba. Niciodata nu ai viteza de internet pe care ai platit-o…ce este de facut cu acesti sarlatani?
  De ex. au platesc internet la telekom pentru viteza de 500 si nu am nici macar 100 ( cica sunt prea multi oe „fir” si ce ma intereseaza pe mine? )

  • Te referi la internetul prin cablu sau wireless?
   Vitezele sunt best-effort, nu garantate, insa operatorul ar trebui sa intervina cand vitezele sunt intr-adevar reduse. Spre exemplu, pe cablu eu consider o viteza sub 100 Mbps la abonament de 500 Mbps ca fiind redusa. Ca o comparatie, la Digi aveam la Fiberlink 300 intre 270-290 Mbps iar la Fiberlink 1000 undeva la 850 Mbps.

  • Si eu aveam aceeasi nedumerire cu cei de la Telekom, dar mi s-a explicat ca depinde de tehnologia disponibila in fiecare zona…Cel mai probabil nu exista retea FTTH in zona ta, cu care sa poti atinge 500Mbps, ci doar VDSL/FTTB, cu care atingi maxim 100Mbps (desi ai abonament de ‘500’). Dar bineinteles ca pretul abonamentului ramane acelasi. Iar in reclama ei se lauda intotdeauna cu vitezele maxime atinse doar prin FTTH.

  • Pentru serviciul de internet mobil operatorii nu sunt obligati sa furnizeze vitezele minime, medii si maxime, este precizata doar viteza maxima care este teoretica.

 3. De mai mult timp viteza de internet nu se ridica la download mai mult de 30 mbps iar la upload la mai mult de 70 mbps. Eu platesc un alt fel de abonament de internet, nu? Am verificat si accesand internetul de pe un telefon performant prin router, rezultatul nu difera.

  • La ce operator sunteti abonat? Ce abonament aveti? Aveti un echipament de la furnizorul de internet sau un router personal? Va conectati prin cablu sau wireless?

    • Daca nu ati incercat inca, reporniti routerul de la Digi.
     Acea viteza de 30 Mbps download este in urma unui test de viteza? 
     Aveti posibilitatea sa testati si cu un alt PC?

     • O sa incerc cu un laptop mai nou.Calculatorul meu este mai vechi, i-am
      schimbat placa de retea dar nu sunt imbunatatiri. Cu stima,

     • Incercati si cu un alt PC, ar trebui sa aveti viteze mai bune.
      Daca problema este aceeasi (destul de putin probabil), atunci faceti o sesizare la RCS – RDS.

 4. Buna ziua vrea sa fac o sesizare pentru că de când sunt abonat la UPC internetul îmi merge foarte rău am fost și la sediu și mi-au zis că nu au ce să facă chiar nu înțeleg unde sa mai apelez …daca nu se poate face nimic o să mă schimb la alt internet că așa nu se mai poate ….

  • E ok viteza download, peste medie, dar upload-ul este foarte redus la UPC.
   Spre exemplu, eu la Digi am la abonamentul Fiberlink 300 in acest moment 270 Mbps download / 160 Mbps upload.