Astăzi se sărbătoresc 40 de ani de la inventarea Cubului Rubik
Cubul Rubik a fost inventat în anul 1947 de către profesorul și sculptorul de arhitectura de cetățenie maghiară Ernő Rubik. Invenția s-a numit inițial ‘Cubul Magic’ (nume dat chiar de creatorul său) pentru ca în 1980 o companie de jucării să-l redenumească ‘Cubul Rubik’.
Cubul Rubik a câștigat premiul pentru cel mai bun joc problemă iar până în 2005 această jucărie s-a vândut în peste 3000.000.000 de exemplare.
40 de ani de la inventarea cubului rubik
Un Cub Rubik tradițional este compus din 6 fețe, fiecare față fiind alcătuita din 9 etichete de culori diferite (de obicei se folosesc culorile alb, portocaliu, galben, verde, roșu și albastru).

Datorită mecanismului interior fiecare fată se poate roti independent iar daca ea este compusă dintr-o singură culoare atunci problema cubului este rezolvată.
Există șase  tipuri de dimensiuni pentru această jucărie:

  • Cubul de buzunar ce are dimensiunea de: 2*2*2 cm
  • Cubul standard ce are dimensiunea de: 3*3*3 cm
  • Cubul mare ce are dimensiunea de: 4*4*4 cm
  • Cubul foarte mare ce are dimensiunea de: 5*5*5 cm
  • Cubul ce poartă denumirea de V-Cube 6 și are dimensiunea de 6*6*6 cm
  • Cel mai mare Cub Rubik existent este V-Cube 7 ce are dimensiunea de 7*7*7 cm

Invenția lui Ernő Rubik a inspirat la crearea altor jocuri similare precum Dodecaedru, Piramynx, Octaedrul și Icosaedrul.

Astăzi se sărbătoresc 40 de ani de la inventarea Cubului Rubik

Astăzi se împlinesc 40 de ani de la inventarea Cubului Rubik iar Google sărbătorește această zi printr-un Doodle special poziționat pe pagina de căutare. Doodle-ul permite simularea jocului și totodată numără mutările făcute.

Recordul mondial pentru rezolvarea Cubului Rubik este deținut de Zemdegs Feliks în vârstă de doar 16 ani ce a reușit rezolvarea cubului în doar 6,24 de secunde. Recordul tânărului a fost doborât totuși de o aplicație pentru smartphone ce a rezolvat cubul în doar 5,35 de secunde.

LASAȚI UN MESAJ

Introduceti comentariul
Introduceti numele

Toate comentariile sunt aprobate manual iar cele care incalca regulile vor fi eliminate.