Digi Mesh WiFi 6 – configurare, pret si viteza
De ceva timp, Digi ofera atat echipamente wifi 6 dar si dispozitive care suporta tehnologia Mesh. O retea Mesh reprezinta o retea realizata de un grup de dispozitive de retea al caror scop este de a crea o retea wireless mai eficienta fata de retelele clasice, cu o viteza mai buna, o acoperire extinsa fara zone „moarte” unde nu exista semnal wifi. O astfel de retea este alcatuita dintr-un hub principal si din 1 sau mai multe noduri.

De ce este utila tehnologia Mesh?

O retea Mesh este mult mai eficienta atunci cand avem o suprafata mare pe care dorim sa o acoperim wireless sau o casa cu o structura ce reduce semnficiativ puterea semnalului wireless. Retelele Mesh sunt foarte utile, de exemplu, in case cu etaj sau locuinte cu suprafete intinse, de peste 100-200 metri patrati. In plus, prin tehnologia Mesh vom utiliza o singura retea, astfel incat nu va mai fi nevoie sa comutam intre retelele wireless cand ne deplasam in zone diferite ale casei.

Putem obtine o acoperire extinsa si prin metoda clasica de a adauga un range extender la reteaua wireless existenta insa aceasta metoda reduce latimea de banda.

Routere Digi compatibile Mesh

Digi ofera in prezent 3 routere capabile de a furniza retele Mesh: Fiberhome SR1041Y, Huawei K562E, ZTE H3601 si TP-Link AX10. Din pacate, nu avem posibilitatea de a ne alege modelul atunci cand facem comanda pentru un astfel de echipament, oferindu-se modelele disponibile pe stoc. Insa, putem refuza ridicarea echipamentului daca vom constata ca primim un model pe care nu il dorim.

Pret si comanda router Digi WiFi Mesh

Putem face o comanda pentru un astfel de echipament online pe site-ul Digi (sectiunea Net – Tehnologia Mesh), telefonic la relatii cu clientii Digi (0314004414) sau intr-un punct comercial Digi. Pretul fiecarui router este 3 lei pe luna iar primul router este gratuit daca avem pachetul Fiberlink 1000.

Configurare Digi WiFi Mesh

In ceea ce priveste configurarea unei astfel de retele, partea buna este ca nu trebuie sa facem nimic, implementarea se face de catre instalatorii Digi atunci cand echipamentele sunt aduse acasa. De asemenea, Digi ofera asistenta tehnica pentru probleme ulterioare avute cu aceste echipamente, ceea ce este un avantaj in cazul in care nu ne descurcam singuri.

Digi Mesh WiFi 6 – configurare, pret si viteza

In privinta vitezei avute prin reteaua Mesh, aceasta poate varia in functie de multi factori, de la suprafata acoperita pana la structura peretilor, dispozitivele folosite, zona in care folosim testul sau numarul de clienti conectati simultan si traficul efectuat la momentul respectiv.

In concluzie, Digi ofera un serviciu util in special pentru abonatii care nu se descurca sa isi implementeze singuri o astfel de solutie, exista avantaje (configurarea si suportul oferite de RCS & RDS) dar si dezavantaje (software-ul echipamentelor este personalizat de Digi si anumite optiuni nu sunt disponibile).

Voi folositi in acest moment tehnologia Mesh sau WiFi 6 de la Digi? Daca da, ce parere aveti despre acestea? Lasati un comentariu mai jos cu avantajele si dezavantajele constatate de-a lungul timpului.

LASAȚI UN MESAJ

Introduceti comentariul
Introduceti numele

Toate comentariile sunt aprobate manual iar cele care incalca regulile vor fi eliminate.

4 COMENTARII

  1. Serviciul este util pentru cine are dispozitiv/e să suporte acele tehnologii. Daca nu au asa ceva orice router gigabit care suporta benzile de 2,4 si 5 GHz este suficient

  2. Am avut ocazia sa configurez 2 routere TP Link AX10… unul luat de la Digi si unul luat de la emag. Concluzia… routerul de pe emag este net superior la toate testele de viteza speedtest. Softul celor de la Digi limitează performanța acestor routere.