Recomandare router Digi (RCS – RDS)
Avand in vedere solicitarile multiple venite din partea abonatilor de internet fix, in acest articol vom recomanda cateva routere accesibile pentru utilizarea serviciului de internet. Desi majoritatea solicitarilor au venit de la abonati Digi, routerele recomandate pot fi folosite in orice retea de internet (Vodafone (UPC), Telekom, Orange, Akta, etc).

Criteriile obligatorii utilizate pentru a alege routerele sunt urmatoarele, avand in vedere ca sunt specificatii pe care orice router pentru uz personal ar trebui sa le aiba:
-porturi LAN Gigabit
-functie wireless
-suporta frecventa wifi 5 GHz

Vom recomanda 3 routere, unul pentru fiecare categorie de pret (pana in 100 RON, 100-200 RON si 200-300 RON).

Recomandare router Digi (RCS – RDS) – Mercusys AC12G – pret ~90 RON
In ultimii 2 ani Mercusys (importator TP-Link) a venit cu routere foarte bune la preturi decente, cel mai bun exemplu fiind routerul AC12G, un router dual-band, Gigabit, 802.11 a/b/g/n/ac. Suportul tehnic oferit de Mercusys este prompt pentru orice solicitare tehnica.

Interfata de administrare are un meniu foarte usor de folosit insa cu putine setari pentru o persoana care doreste sa intre in detalii. Mai jos avem specificatiile acestui model de router:

Porturi
1xWAN
3xLAN 10/100/1000 Mbps
Butoane
WPS
Reset
WAN
IP Dinamic/IP Static/PPPoE
PPTP/L2TP
WiFi
AC1200 Dual-Band – 2.4 GHz pana la 300 Mbs; 5 GHz pana la 867 Mbps;
802.11a/n/ac (5 GHz); 802.11b/g/n (2.4 GHz)
4 Antene wireless fixe (nedetasabile)
Putere transmisie <20 dBm
Securitate wireless WPA-PSK / WPA2-PSK
Guest Network (Guest Network) 2.4 & 5 GHz
Software
Port forwarding (Virtual Server)
UPnP
DMZ
IPv4/IPv6
NO-IP/DDnS
Firewall – Binding adrese IP si MAC
Teste de viteza (abonament 1000 Mbps download)
LAN: ~910 Mbps dw;
WiFi – 2.4 GHz: ~90 Mbps dw; 5 GHz: 400-600 Mbps dw;

 

Recomandare router Digi (RCS – RDS) – Mercusys MR50G – pret ~199 RON

In categoria de pret 100-200 RON recomandam tot un Mercusys aflat la limita superioara a pretului, disponibil in magazinele online aproape 200 RON (in situatia in care considerati ca pretul este peste bugetul detinut, puteti astepta o reducere, fiind un model lansat recent), un router dual-band, AC1900, unul dintre cele mai ieftine routere cu functii Beamforming si Smart Connect. Puterea de transmisie a acestui model este mare.

Un potential dezavantaj al routerului reprezinta porturile LAN, avand doar 2 astfel de porturi. Mercusys MR50G are 6 antene nedetasabile. In continuare gasim cateva specificatii pentru acest model:

Porturi
1xWAN
2xLAN 10/100/1000 Mbps
Butoane
WPS
Reset
WAN
IP Dinamic/IP Static/PPPoE
PPTP/L2TP
WiFi
AC1900 Dual-Band – 2.4 GHz pana la 600 Mbs; 5 GHz pana la 1300 Mbps;
 802.11a/n/ac (5 GHz); 802.11b/g/n/ac (2.4 GHz)
6 Antene wireless fixe (nedetasabile)
Securitate wireless WPA-PSK / WPA2-PSK
Guest Network (Guest Network) 2.4 & 5 GHz
Software
Port forwarding (Virtual Server)
UPnP
DMZ
IPv4/IPv6
Firewall – Binding adrese IP si MAC
Beamforming
Smart Connect
Teste de viteza (abonament 1000 Mbps)
LAN: ~925 Mbps dw;
WiFi – 2.4 GHz: ~100 Mbps dw; 5 GHz: 450-600 Mbps dw;

 

Recomandare router Digi (RCS – RDS) – TP-Link Archer AX10 – pret ~299 RON

Un alt router aflat la limita superioara a pretului (din categoria 200-300 RON) este TP-Link Archer AX10. Lansat anul trecut, acest model suporta standardul WiFi 6 lansat in 2019 util pentru viteze mai mari si pentru a evita congestii in retea. TP-Link Archer AX10 are un procesor triple-core 1.5 GHz. Acestea sunt specificatiile principale ale acestui model:

Porturi
1xWAN
2xLAN 10/100/1000 Mbps
Butoane
WPS
Reset
Power
LED On/Off
Mod echipament
Router
Access Point
WAN
IP Dinamic/IP Static/PPPoE
PPTP/L2TP/OpenVPN
WiFi
AC1900 Dual-Band – 2.4 GHz pana la 300 Mbs; 5 GHz pana la 1200 Mbps;
802.11ax/ac/n/a (5 GHz); 802.11b/g/n (2.4 GHz)
4 Antene wireless fixe (nedetasabile)
Securitate wireless WPA / WPA2-Enterprise
Guest Network (Guest Network) 2.4 & 5 GHz
Software
Port forwarding
Port triggering
UPnP
DMZ
IPv4/IPv6
NO-IP/DDnS
Firewall – Binding adrese IP si MAC
Firewall SPI
Filtrare URL
QoS
NO-IP/DDNS
IGMP Proxy/Snooping
Update Firmware Auto/OTA
Beamforming
OFDMA
Teste de viteza (abonament 1000 Mbps)
LAN: ~920 Mbps dw;
WiFi – 2.4 GHz: 150 Mbps dw; 5 GHz: 500-600 Mbps dw; teste efectuate pe dispozitive fara suport WiFi6;
Telefon cu suport WiFi 6 a obtinut ~500-750 Mbps download pe 5 GHz;

 

Voi ce parere aveti despre cele 3 routere recomandate mai sus? Daca aveti alternative la modelele descrise in acest articol (routere testate de voi), lasati un comentariu mai jos specificand inclusiv vitezele obtinute.

LASAȚI UN MESAJ

Introduceti comentariul
Introduceti numele

Toate comentariile sunt aprobate manual iar cele care incalca regulile vor fi eliminate.

14 COMENTARII

  1. salut
    locuiesc la curte
    am pachet tv +internet de la digi. as vrea sa folosesc un extender de semnal wifi, ptr a avea semnal prin curte. am inteles ca nu toate extenderele sunt compatibile pe digi. de la digi am un siste ZTE

    • Salut,
      Puteti utiliza orice extender care sa functioneze pe banda 2.4GHz, din cate stiu cam toate pot functiona pe aceasta banda, nu are nicio legatura ca echipamentul ZTE e in reteaua Digi.

  2. Salut Robert,

    Mulțumesc pentru recomandările tale! Voiam să te întreb dacă ai testat cele trei routere și cu Google Stadia. Am internet de la Digi și vreau să fac upgrade la 6g pentru a putea juca la 4k. Sau ai alte sugestii?

    Mulțumesc,
    Șerban

    • Salut Serban,
      Nu am testat cu Google Stadia, nu folosesc aceasta platforma.
      Daca vrei viteza buna wireless, iti recomand un router Wi-Fi 6 insa trebuie sa ai si pe PC o placa de retea compatibila Wi-Fi 6.

      • Mulțumesc frumos pentru răspuns Robert! La PC folosesc cablu. Mă interesează să știu ce router wifi 6 e combatibil cu internetul de la Digi (am pachetul de fibră optică) pentru că doresc să mă joc de pe TV. Ai o sugestie de router wifi 6 compatibil cu Digi?

        Mulțumesc,
        Șerban

        • Orice router wi-fi 6 este compatibil cu internetul de la Digi, nu vei scoate din uz echipamentul lor (ONT-ul) de fibra optica deoarece acest lucru nu e posibil insa vei conecta routerul la el si vei configura PPPoE pe routerul personal (cerand in prealabil activarea modului bridge pe ONT).
          Cat despre recomandare, depinde de bugetul pe care il ai, poti opta pentru TP-Link AX10, costa aproximativ 240 de lei pe magazinele online sau il poti lua in chirie de la Digi, costa 5 lei pe luna.
          Asigura-te ca TV-ul stie Wi-Fi 6.

  3. Salut stau la curte am vreo 4 camere,o mica curte ,2 bucatarii si am nevoie de un sfat. Am 3 smart-tv,vreo 4 telefoane,sistem de camere video ce se folosesc cam zilnic. Am router-ul clasic de la digi pus intr-un hol deci probleme cu semnalul din camera in camera aau chiar deloc semnal. Am sinun range extender de la tp link dar conectat la router fara cablu. Acum ziceam sa mai iau un range extender si pe primul sa il conectez la cablu,iar celalalt ca acces point,mentionez ca unul din tv-uri este conectat direct de la router prin cablu. Multumesc si ce parere aveti

    • Salut Adrian,
      Daca echipamentul respectiv are port LAN pentru cablu, acela este un access point de fapt, nu un range extender. Range extender-ul se conecteaza la reteaua existenta strict prin wifi.
      Eu iti recomand sa utilizezi access pointul acolo unde poti trage cablu iar cat mai departe de acest echipament dar fara sa ajungi intr-o zona cu semnal slab, pozitionezi un range extender nou conectat la wifi-ul access pointului.

  4. Am achizitionat routerul Mercusys MR50G, am internet de la Digi Fiberlink 1000, si in momentul in care am cerut sa modifice routerul Digi in mod bridge , nu mai functioneaza programul CITRIX , este un program VPN , il folosesc pentru servici. Oare ma puteti ajuta cu ceva setare anume ? Merge netu mai putin acel program.Multumesc

    • Si eu folosesc remote access VPN (atat OpenVPN cat si F5 sau Zscaler) fara nicio problema, avand ONT-ul Digi in modul bridge si un router personal. Cat timp ONT-ul este in modul bridge, ei nu restrictioneaza nimic.
      Ia legatura cu IT-ul de la serviciu sa iti explice cum functioneaza Citrix-ul respectiv, ce porturi are nevoie sa fie deschise pentru a functiona, probabil routerul personal iti blocheaza conexiunile outbound din reteaua ta LAN efectuate catre serverul Citrix.
      Daca ai ceva cunostinte, poti instala Wireshark sau alt packet analyzer sa verifici ce se intampla cu conexiunile spre serverul VPN.

    • Interesant, n-am lucrat cu asa ceva, vad ca are sistem de operare MiWiFi (bazat pe OpenWRT), ce parere ai despre el in mare? Ce viteze ai pe LAN si WiFi (2.4 si 5 GHz) si la ce abonament?